Johtaminen ei ole enää pitkään aikaan ollut sitä, että yksi käskee ja toiset tekevät. Johtaminen on parhaimmillaan vuorovaikutusta, toisen kuuntelua, tukemista ja suunnan näyttämistä. Erityisesti lähijohtaminen painottuu työarkeen, jossa yhteistyöllä ja hyvällä ilmapiirillä on iso merkitys.
Hyvää lähijohtamista tarvitaan yrityksen strategisten tavoitteiden ja kehittämishankkeiden toteuttamisessa. Lähijohtaja varmistaa, että hänen vastuullaan oleva tiimi työskentelee niin, että asetetut tavoitteet saavutetaan. Lähijohtajia voi olla organisaation eri tasoilla: niitä on keskijohdossa toimivat esihenkilöt, tiiminvetäjät, projektipäälliköt ja myös hankkeista vastaavat asiantuntijat. Myös ylimmässä johdossa olevilla henkilöillä on alaisia, jotka tarvitsevat hyvää lähijohtamista.
Lähijohtaja varmistaa työn sujumisen
Lähijohtamisen merkitys näkyy siinä, miten työarki sujuu. Lähijohtaja on työntekijöiden valmentaja ja käytännön tuki. Hän varmistaa, että tiimissä on ymmärretty tehtävät ja tavoitteet. Hän myös järjestää olosuhteet niin, että työntekijät saavat tarvittavan avun ja resurssit onnistuakseen työssä.
Lähijohtamisella pystytään vaikuttamaan suuresti työilmapiiriin ja tiimin dynamiikkaan. Hyvään lähijohtamiseen kuuluu positiivisen ja rakentavan palautteen antaminen niin, että työntekijä kokee olevansa merkityksellinen ja arvostettu tiimin jäsen. Kannustus edistää työhön sitoutumista ja organisaation tavoitteiden mukaista työskentelyä.
Työn sujumisen kannalta on tärkeää varmistaa, että päivittäinen vuorovaikutus ja tiedonkulku onnistuvat. Usein lähijohtaja toimii tiedonvälittäjänä organisaation johdon ja työntekijöiden välillä. Hänen tulee varmistaa, että viestintä on selkeää, avointa ja säännöllistä. Viestinnän tulee olla myös dialogista siten, että työntekijää kuunnellaan ja hänen mielipiteensä huomioidaan myös päätöksenteossa.
Lähijohtaja on se, joka tuntee parhaiten työntekijät ja kykenee tukemaan osaamisen kehittämistä. Hän pystyy tunnistamaan työntekijöiden vahvuudet ja kehitystarpeet ja ohjaamaan rakentavasti kohti uuden oppimista. Lähijohtajalla on usein myös valtuudet luoda mahdollisuuksia koulutukseen, mentorointiin ja urakehitykseen.
Lähijohtajuuteen tarvitaan tukea
Lähijohtajuus on haasteellista työtä, joka vaatii inhimillisyyttä ja ihmistuntemusta. Sen ytimessä ovat taito viestiä, tehdä yhteistyötä ja tarttua käytännön työhön aina tarvittaessa. Työssä vaaditaan myös kykyä tasapainotella eri intressien välillä ja ottaa huomioon organisaation tavoitteet ja alaisten tarpeet. Välillä konfliktit ovat väistämättömiä ja eteen tulee haastavia tilanteita, jotka vaativat vahvaa päätöksentekokykyä.
Lähijohtajalta vaaditaankin itsensä tuntemista ja johtamista. Hyvä lähijohtaja on esimerkki ja vaikuttaa tiimiläisiin omalla käyttäytymisellään ja asenteellaan. Siksi on tärkeää, että lähijohtaja tuntee omat vahvuutensa ja haasteensa sekä pyrkii kehittymään johtajana.
Jotta johtaminen onnistuisi, lähijohtaja tarvitsee työlleen tukea ja usein myös valmennusta. Siksi tarjoamme tukea esihenkilöiden kasvuun ja lähijohtajana kehittymiseen.