Itsensä kehittäminen
15 marrask. 2019

Johda omaa uraasi

Johda omaa uraasi

Määrätietoisen oman uran johtamisen sijaan meille useimmille eteneminen ammatillisella polulla on tapahtunut niin sattumien, suunnittelun kuin tuurinkin myötä. Miten sinun kohdallasi on käynyt? Oletko siellä missä haluat? Entä miltä tulevaisuutesi näyttää?

Mikä minusta tuli isona?

Vaikka heittäytyminen sattumien ja tuurin virran vietäväksi on yksi tapa matkata ammatillista polkua eteenpäin, väitän, että koet työelämäsi mielekkäämmäksi ja merkityksellisemmäksi, lisäät hallinnan tunnetta ja saat tekemisellesi suuntaa pysähtymällä ajoittain muutamien peruskysymysten ääreen:

  • Tunnetko itsesi? Kuka olet ja mikä sinusta on tullut? Mistä innostut, mistä lannistut ja mitä osaat? Missä olet vahvimmillasi, ja missä sinun kannattaa kehittyä?
  • Onko nykyisellä osaamisellasi kysyntää? Työelämä kehittyy ja moni rooli ja positio luo nahkaansa. Oletko tehtävästä ja vuodesta toiseen vahvistanut ja hyödyntänyt perustaitojasi, vai myös kehittänyt osaamistasi?
  • Voitko hyvin? Mikä sinulle on merkityksellistä? Ovatko tähänastiset valintasi sopusoinnussa arvojesi kanssa?

Piditkö vastauksistasi yllä oleviin kysymyksiin? Valitsisitko sinä itsesi nykyiseen työhösi, jos paikkasi olisi avoinna? Entä jos nykyinen työsi lakkaa, ja päädyt etsimään uutta? Minne siirtyisit seuraavaksi, entä mistä oikeasti unelmoit, ja onko näiden välillä suurikin kuilu? Johtuuko kuilu osaamisen puutteesta vai jostakin muusta?

Kun ajatuksesi ovat jäsentyneet, ja tulevan tekemisesi tarkoitus – tuo niin trendikäs sanapari purpose & meaning – selkeää, alkaa jatkokin hahmottua.

Sattumista suunnitelmaan

Säännöllisen peiliin katsomisen eli itsereflektion lisäksi huolehdi kehittymisestäsi. Ei ainoastaan markkina-arvosi ylläpitämisen näkökulmasta, vaan siksi, että kehittymällä tuet hyvinvointiasi. Pyri vahvistamaan sitä, mikä on sinulle merkityksellistä, luonnollista ja inspiroivaa. Ammenna verkostoistasi tietämystä ja näkökulmia, sekä solmi uusia tuttavuuksia.

Ota työelämän muutoksista vauhtia, suuntaa, sisua ja merkitystä kehittymiseesi, sen sijaan että pysähdyt murroksen ilmiöitä harmittelemaan.

Vahvista sekä tärkeitä ydinosaamisiasi että toimialaasi, yritykseesi tai tulevaisuuden urahaaveisiisi liittyvää tietämystä. Monissa rooleissa odotetaan venymistä kahteen suuntaan. Sen lisäksi, että henkilö tuntee oman erikoisalansa, vaaditaan myös kykyä ymmärtää muita osaamisalueita ja hyödyntää niitä omassa työssään. Ilmiötä kutsutaan T-mallin osaamiseksi. Laajemmalla ja vaikka hieman pintapuolisemmallakin tietämyksellä olet osaavampi ja kiinnostavampi vaihtoehto kuin vain muutaman aiheen syväosaaja.

Hyvän itsetuntemuksen perustalle tehty sopiva yhdistelmä visiota, tavoitteita, haaveita ja realismia rakentuu toimintasuunnitelmaksi. Etene suunnitelmallisesti ja peilaa edistystä tavoitteeseen ja kokonaistilanteeseesi. Ideoi ja sparraa suunnitelmaasi ja suuntaasi luottokumppanin kanssa. Sopivan sparrarin voit löytää työyhteisösi edustajan lisäksi uracoachista.

Huolehdi elämisen, olemisen ja tekemisen tasapainosta. Noste yhtäällä vaikuttaa myönteisesti toisaallakin, samoin käänteisesti. Ja vaikka jokin elämänalue veisi juuri nyt aikaa normaalia enemmän, muista kuitenkin laatimasi suunnitelma, ja sopeuta etenemistahtia tilanteen mukaan.

Oman uran johtaminen ei ole projekti, vaan elämäntapa.

 

Uravalmennus tukee oman uran johtamisessa. Lue lisää.

 

Kirjoittajasta

Blogin on kirjoittanut Saija Vanhala-Jansson. Saija toimii projektipäällikkönä Hanken & SSE:llä ja hänen vastuulleen kuuluu erityisesti työnelinkaaripalvelut.

Image for Saija Vanhala-Jansson
Saija Vanhala-Jansson
Project Manager

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Saija Vanhala-Jansson
Saija Vanhala-Jansson
Project Manager
Jaa sivu