Johtaminen, Itsensä kehittäminen
23 lokak. 2018

Headhunterin vinkit työtä hakeville johtajille

Headhunterin vinkit työtä hakeville johtajille

Headhunter eli suorahakukonsultti on usein mukana ylimmän johdon rekrytoinneissa. Mitä suorahakukonsultti ajattelee, kun taustalla on irtisanominen? Millaisia vinkkejä suorahakukonsultilla on työtä hakevalle johtajalle?

 

Esitimme 10 + 1 kysymystä IMS Talent Oy:n suorahakukonsultti Sebastian Lindqvistille.

1. Miksi yritykset käyttävät suorahakua?

Suorahakua käytetään usein kun tulevan roolin rekrytointi on yrityksen strategian kannalta tärkeä. Osa toimeksiannoista on luottamuksellisia, yritys ei erinäisistä syistä halua paljastaa hakevansa uutta ihmistä. Jos haku olisi avoin ja hakijoita paljon, voisi olla kovan työn takana seuloa parhaat esiin.

Joskus epäillään, ettei ilmoitushaulla saada parhaita tekijöitä. Suorahakukonsultti lähestyy passiivia työnhakijoita. Tyypillisesti hyvä passiivinen kandidaatti on sellainen, jolla on tehtävään työntöä ja vetoa - uusi tehtävä tarjoaisi uutta haastetta, kun vanha on jo nähty.

2. Mikä on suorahakukonsultin rooli rekrytoinnissa?

Suorahakukonsultin tehtävä on löytää paras mahdollinen tekijä kyseiseen tehtävään. Työtä hakevan johtajan on hyvä muistaa, että suorahakukonsultti tekee töitä toimeksiantajalle, eikä hae työtä johtajalle. Tästä syystä kannattaa pitää yhteyksiä yllä eri suorahakukonsultteihin, koska määrällisesti sopivia toimeksiantoja ei välttämättä ole paljon.

3. Miten suorahakukonsulttia kannattaa kontaktoida?

Hyvin valmistettu ja omaperäinen yhteydenotto jää suorahakukonsultin mieleen. Joskus saan LinkedIn -kontaktipyynnön ilman oheisviestiä henkilöltä, jota en ole koskaan tavannut. Henkilökohtainen viesti tekisi kontaktipyynnöstä heti mieleenpainuvamman.

Tärkeää on aktiivisuus, ymmärrys suorahakukonsultin roolista, konsultin ajan kunnioittaminen.

Tässä on kaksi hyvää esimerkkiä hakijoista, jotka ovat jääneet mieleen:

Viime viikolla joku oli nähnyt LinkedIn-päivitykseni ja kertoi rohkaistuneensa yhteydenottoon sen perusteella. Luonteva yhteydenotto loi yhteyden meidän välillemme, tuli tunne, että viestittelen toisen ihmisen kanssa.

Keväällä tapasin erään minuun yhteyttä ottaneen hakijan, joka lähestyi minua elokuussa uudestaan. Minulla ei juuri silloin ollut sopivaa toimeksiantoa, mutta muistin, että kollegalla oli. Hakija pääsi listalle, joka esiteltiin asiakasyritykselle.

4. Miten suorahakukonsultin tapaamiseen kannattaa valmistautua?

Vanha totuus pitää paikkansa: tapa, jolla haet töitä, kertoo hyvin paljon siitä, miten teet töitä. Jo yhteydenpidossa suorahakukonsulttiin tai tulevaan työnantajaan näkyy työn tekemisen tapa.

Suorahakukonsulttia kiinnostavat kandidaatin ura, kehittyminen ja konkreettiset aikaansaannokset.

Perustyö on hirveän tärkeä tehdä huolella. Vaikka CV olisi kunnossa, on osattava kuvata uransa ja työtehtävänsä myös kasvotusten.

Mitä oppi kussakin tehtävässä? Kenelle raportoi? Milloin johtoryhmäkokemus alkoi? Minkälaisessa johtoryhmässä työskenteli? Mitkä olivat vastuut? Mitä voit kertoa P/L-luvuista CV:ssä, mitä haastattelussa?

Tärkein ennalta pohdittava on tämä: Miten vastaat edellytyksiin, jotka tehtävälle on asetettu?

5. Milloin suorahakukonsultit tapaavat potentiaalisia kandidaatteja?

Tapaamisia on kahdenlaisia. Töitä hakeva johtaja pyrkii luomaan yhteyksiä mahdollisimman moniin suorahakukonsultteihin. Suorahakukonsultteja taas kiinnostaa tavata kandidaatteja silloin kun on toimeksianto päällä.

Tutustumistapaaminen ilman toimeksiantoa on kokonaisuuskuvan antamista, tutustumista.

Toimeksiantotapaamisessa keskitytään kokonaiskuvan lisäksi siihen, miten henkilö sopii toimeksiannon tehtävänkuvaukseen.

6. Minkälainen tapaaminen on tuloksekas, mikä molemminpuolista ajanhukkaa?

Hedelmällisin tapaaminen on silloin, kun on sopiva toimeksianto. On hyvä kunnioittaa sitä, että kaikki suorahakukonsultit eivät halua tavata, ellei sopivaa toimeksiantoa ole. Hyvän CV:n he kuitenkin mielellään ottavat vastaan.

Jos suorahakukonsultilla ei ole juuri sillä hetkellä hakijan taustaa vastaavaa toimeksiantoa, kandidaatin pitäisi ammatillisen taustansa lisäksi pystyä kertomaan suorahakukonsultille, mitä hakee. Minkälaista positiota? Millä alalla? Minkälaisessa yrityksessä?

7. Millainen hakija suorahakukonsultin on helppo esitellä toimeksiantajalle?

Tässä tarvitaan suorahakukonsultin ammattitaitoa. Kandidaatti esitellään asiakkaalle usein kirjallisella raportilla ja suullisella esittelyllä. Raportin liitteenä on aina hakijan CV, joten hyvä CV on erittäin tärkeä. Paras kandidaatti on hyvin valmistautunut ja aidosti kiinnostunut tehtävästä ja yrityksestä, hänellä on selkeät perustelut siitä, miksi sopisi tehtävään. Omaa kiinnostustaan empivää kandidaattia ei välttämättä ole hyvä esittää eteenpäin.

Joskus tietysti suorahakukonsultti on ollut aloitteentekijänä. Hän on voinut joutua suostuttelemaan kandidaattia. Silloin hakijan tulisi muistaa olla rehellinen itselleen. Kannattaa lukea tehtävänkuva tarkkaan ja miettiä, kiinnostaako se aidosti.

8. Mitä hyötyä uravalmennuksesta on johdolle?

Huonosti valmistautunut työnhakija roiskii hakemuksiaan joka suuntaan ja kuvittelee, että kun lähettää CV:n, niin suorahakukonsultti hakee hänelle töitä.

Uravalmennuksen käynyt hakija erottuu edukseen suorahakukonsultin silmissä. Hänen työnhakudokumenttinsa ovat kunnossa, hän tuntee itsensä ja tietää, mitä haluaa. Hän ymmärtää myös suorahakukonsultin roolin työnhaussa. Hän osaa käynnistää systemaattisen työnhakukampanjan ja tunnistaa ne suorahakukonsultit, joiden toimeksiannot voisivat sopia juuri hänelle.

9. Mitä suorahakukonsultti ajattelee, kun hakijan taustalla on irtisanominen?

Tämä ei lähtökohtaisesti ole konsultille negatiivinen asia - kokeneet johtajat ovat usein läpikäyneet monenlaisia vaiheita urallaan. Toki konsulttia aina kiinnostaa kuulla irtisanomiseen johtaneista syistä lisää, joten työnhakijan on hyvä pohtia vastaustaan tarkkaan etukäteen.

Joskus toimitusjohtajan aika tulee täyteen. Joku uusi toimitusjohtaja laittaa johtoryhmän uusiksi. Ei se siitä henkilöstä johdu, tilanteet tulevat vastaan. Näkisin päinvastoin vahvuutena, että on sellaisen prosessin läpikäynyt. On sekin etu, että on heti käytettävissä.

Työsuhteen päättymisen tapa ei ratkaise työllistymistä.

Kannattaa silti miettiä, miten täyttää aukon CV:ssä, jos edellisen työsuhteen päättymisestä on pitkä aika. Miten kerrot työn jälkeisestä ajasta, mihin olet sen käyttänyt? Johtajista haetaan usein määrätietoisuutta ja tavoitteellisuutta. Miten olet motivoitunut hakemaan uutta?

10. Minkälaisia toimeksiantoja IMS Talent Oy:llä tyypillisesti on?

Meidät palkkaa yritys, joka haluaa hoitaa prosessin laadukkaasti ja mahdollisimman hyvin tuloksin. Hakumme koskevat tyypillisesti toimitusjohtajia, johtoryhmän jäseniä tai henkilöitä, jotka raportoivat johtoryhmän jäsenelle. Viime aikoina on ollut aika paljon hakuja talousjohtoon.

11. Mistä rakentuu työsi merkityksellisyys, suorahakukonsultti Sebastian Lindqvist?

Työni merkityksellisyys rakentuu mukavien, tavoitteellisten, energisten ihmisten tapaamisista. Kyseessä voi olla toimeksiantaja, joka pääsee rekrytoimaan tärkeää ihmistä heille tärkeään rooliin. Tai henkilö, joka kokee, että tarjottu paikka on nappipaikka juuri hänelle. Innostun myös itse, kun tajuan, että tässä on ihminen, jota toimeksiantaja on hakemassa.

Suorahakukonsultin työn suola on ihmisten tapaaminen ja parhaimpien talenttien löytäminen asiakkaille.

 

Executive career coaching tukee kun haluat suunnitella urasi merkityksellistä jatkoa ja lähteä tavoitteellisesti uutta kohti. Lue lisää.

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Emilia Sainisalo
Emilia Sainisalo
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions
+358 45 677 8557 emilia.sainisalo(a)hankensse.fi
Jaa sivu