Uuden työn löytänyt viestinnän ammattilainen pohtii, että oravanpyörästä pois hyppääminen - tai putoaminen - on aina myös mahdollisuus pohtia, mitä elämältään haluaa.
Puolen vuoden uravalmennuksen aikana viestintäalan ammattilainen löysi uudestaan sekä omat vahvuutensa että verkostonsa. Prosessin alusta alkaen hän luotti vahvasti työllistymiseensä, otti valmennuksesta kaiken hyödyn irti ja opetteli ottamaan rennosti. Hän jakaa nyt osaamistaan tiiminvetäjänä.
Viestintäalan johtotehtävissä lähes vuosikymmenen saman työnantajan palveluksessa työskennellyt haastateltava päätti työvelvoitteensa kesällä 2017. Työnantajan ehdotuksesta hän otti lähtiessään vastaan puolen vuoden uravalmennuksen.
- Sain hyvän brieffin entiseltä kollegaltani; hän itse oli käynyt läpi vastaavan prosessin. Hyvin pian myös minulle kävi selväksi, että uravalmennus ei ole pelkkä työllistymiskeino vaan mahdollisuus paitsi selkeyttää omaa tahtotilaa myös prosessoida sekä tapahtunutta että tulevaa.
"Trust the process"
Hanken & SSE Executive Educationin uravalmennus perustuu pitkälti henkilökohtaiseen itseanalyysiin sekä oman osaamisen tunnistamiseen, vahvuuksien löytämiseen ja niiden johtamiseen. Vaikka prosessi noudattaakin tiettyä sapluunaa, on jokainen valmennus ainulaatuinen. Myös haastateltava allekirjoittaa, että kokonaisuus on monipuolinen ja hyvin mietitty. Hän itse heittäytyi mukaan luottavaisin mielin.
- Minua kuunneltiin ja ohjattiin lempeästi eteenpäin, mutta samalla jouduin tekemään töitä itseni kanssa ja tavoitteeni eteen, hän tiivistää.
Hanken & SSE Executive Educationin uravalmentaja Virva Laherto tapasi asiakkaansa ensimmäisen kerran kesäkuussa, mutta toden teolla uravalmennus käynnistyi syksyllä. Yhteensä tapaamisia oli yksitoista parin-kolmen viikon välein. Prosessin aikana valmennettava huomasi, kuinka käsitys omasta osaamisesta ja markkina-arvosta hämärtyy, kun tekee vuosia samoja tehtäviä. Hänen mielestään uravalmennusta olisikin hyvä tehdä säännöllisesti myös työssä ollessa.
- Asioista tulee helposti rutiinia, hän pohtii ja kertoo, että tämän ymmärtäneenä hän päätti ottaa valmennuksestaan kaiken hyödyn irti.
- Tapaamisten lisäksi osallistuin kaikkiin tarjolla oleviin workshoppeihin sekä ryhmätapaamisiin. Näiden lisäksi luin Uraopasta, käytin aktiivisesti eValmentaja-virtuaalityökalua ja haastoin valmentajani sparraamaan minua. Minulle tämän puolivuotisen anti oli monen asian yhteisvaikutus.
Työnhakudokumenttien päivittämisen ja uusien työnhakumenetelmien läpikäymisen jälkeen käynnistynyt työnhaku noudatti valmennettavan kohdalla julkisesta yksityiseen -kaavaa.
- Ensin kävin kriittisesti läpi julkisesti avoimet työpaikat. Tarkkaan vaihtoehtoja harkittuani lähetin muutaman hakemuksen ja pääsin joihinkin haastatteluihin. Kävin myös hyviä keskusteluja headhuntereiden kanssa. Tärkeintä työnhaussa oli kuitenkin omat verkostot, joita valmentajani rohkaisi minua hyödyntämään. Ihmisten tapaaminen, oman tarinan ja tavoitteiden kertominen ja keskustelut selkeyttivät omaa osaamistani, mitä työtä haluaisin tehdä ja millaisessa työyhteisössä. Uravalmennuksessa opin, että kannattaa olla myös kriittinen työtarjouksia kohtaan.
Nauti, kun voit!
Uuden työn löytänyt viestinnän ammattilainen pohtii, että oravanpyörästä pois hyppääminen - tai putoaminen - on aina myös mahdollisuus pohtia, mitä elämältään haluaa.
- Niin kliseistä kuin se onkin, pysähdys oli myös herättävä, hän toteaa. - Olin prosessin alusta alkaen tehnyt itselleni selväksi, että nyt voin ottaa aikaa itselleni ja läheisilleni. Olin myös asettanut tavoitteeksi löytää uuden työn vuodenvaihteessa, joten en antanut paniikille tilaa, vaikka työnhaku ei heti tuottanut tulosta. Tauon aikana jouduin välillä muistuttamaan itseäni nauttimaan tästä elämäntilanteesta, sillä tiesin, että työ taas jonain päivänä tempaisisi mukaansa.
Uudessa kiinnostavassa tehtävässä nyt muutaman kuukauden ajan työskennellyt haastateltava kertoo, että nykyisessä työyhteisössä hänellä on enemmän kaipaamiansa kollegoita.
- Minusta on ihanaa, että minulla on nyt jatkuvasti ympärilläni paljon ihmisiä, jotka jakavat kanssani viestinnän merkityksen organisaatiossa.