Uutiset
10 lokak. 2024

Johtajuuden tulevaisuusvuoropuhelu 2024 päätökseen – 5 keinoa kasvun ja uudistumisen tueksi

Johtajuuden tulevaisuusvuoropuhelu 2024 päätökseen – 5 keinoa kasvun ja uudistumisen tueksi

Huomisen johtajuus vaatii inhimillisyyden ja tulosorientaation tasapainoa. Lisäksi organisaatioissa tarvitaan johtamistyötä tukevia rakenteita. Johtaminen on murroksessa Suomessa ja rakentuu eri tavoin organisaation eri tasoilla. Hyvä johtaminen luo mahdollisuuksia kasvuun ja uudistumiseen.

 

Alkuvuodesta 2024 startannut Johtajuuden vuoropuhelu yhteistyössä Työ2030:n, Hanken & SSE:n ja EY:n välillä on sisältänyt korkeatasoisia johtajuusaiheisia puheenvuoroja sekä työpajoja, joihin osallistui kymmeniä vapaaehtoisia johtajuudesta kiinnostuneita henkilöitä eri organisaatioista. Yhteistyö sai päätöksensä 8.10.2024, kun yhteenveto vuoropuheluista julkistettiin samassa tilaisuudessa Johtajuusbarometri 2024:n kanssa.

Tulevaisuuden johtaminen rakennetaan organisaation kaikilla tasoilla

Johtaminen yhdistetään usein yksilön taitoihin ja kyvykkyyksiin. Näiden lisäksi se on vaativa tehtävä, jolle tulee löytyä aikaa ja ymmärrystä organisaation eri tasoilta. Johtamistyötä tulee kehittää aktiivisesti ja siitä tulee myös palkita tasapainoisesti. Kehittyäkseen kulttuurina johtaminen tarvitsee yksilöiden osaamisen ohella myös tukea ja rakenteita sekä linjauksia.

Johtajuusbarometri 2024 on aivan linjassa meidän havaintojemme kanssa: johtamisen on muututtava osallistavammaksi ja ihmislähtöisemmäksi. Tämän lisäksi on tärkeä ymmärtää, että johtaminen ei saa olla “one-person show”. Tukea tulee löytyä organisaatiosta, hallitukselta ja ylimmältä johdolta. Nykyisessä tilanteessa, jossa Suomen talous ei ole kasvanut 16 vuoteen, tarvitaan kykyä luoda mahdollisuuksia kasvuun. Johtamistyötä tulee tukea.

- Marc Hinnenberg

Tärkeitä havaintoja ovat muun muassa eri organisaatiotasojen roolit johtamisen kehittämisessä ja sen kokemuksessa.

Yksilö-, organisaatio- sekä hallitus- tai omistajatasoilla on kaikilla oma tehtävänsä ja vastuu johtamisen kehittämisessä. Sosiaaliset taidot ovat yhä tärkeämpiä taitoja esimerkiksi johtoryhmissä. Johtoryhmän tehtävänä on varmistaa, että muut loistavat ja että esihenkilöt jaksavat työssään. Kyky raamittaa ja asettaa selkeitä tavoitteita on tärkeää, mutta vuorovaikutustaidot ja osallistaminen ovat keskeisiä kehityskohteita. Hallitustaso taas vastaa johtajavalinnoista ja palkitsemisesta. Valitsemmeko oikeanlaista toimitusjohtajaosaamista ja palkitsemmeko oikeista asioista?

- Marc Hinnenberg

Suomalainen johtaminen on kuitenkin siirtymässä kohti inhimillisempää ja osallistavampaa suuntaa, mikä vaatii pitkäjänteistä otetta kaikilla tunnistetuilla tasoilla. Hankenin professori Olli-Pekka Kauppila korosti edellisessä tapahtumassa, miten johtaminen tulisi nähdä palveluna, joka mahdollistaa asioita organisaatiossa. Kyseessä on kulttuurin muutos. Management ja leadership eivät ole “joko tai”, vaan “sekä että”.

Kasvua ja uudistumista tukeva johtajuus vaatii inhimillisyyden ja tulosorientaation tasapainoa – “sekä että”-johtaja ja johtamisen paradoksaalisuus

EY ja Oxford Said Business School tutkivat onnistuneita transformaatioita ja johtamisen paradokseja kansainvälisesti. Tutkimuksen tuloksia johtamisen paradokseista hyödynnettiin myös vuoropuhelussa ja työpajoissa.

Tulosten luominen ja kasvun johtaminen on yhdistelmä uudistusmishaluisuutta ja inhimillisyyttä. Puhumme johtamisen paradokseista. Yhtäältä johtajalta odotetaan visionäärisyyttä ja kykyä asettaa kunnianhimoiset tavoitteet. Toisaalta häneltä täytyy löytyä taitoa ottaa kaikki mukaan ja myös juhlistaa ja arvostaa muiden työtä.

- Eva Tuominen

Tulevaisuuden kestävä johtaminen on ”sekä että” -asetelman hallintaa: yhtäältä on oltava jämäkkä päätöksentekijä ja toisaalta välittävä tunnekokemuksen johtaja ja valmentava johtaja.

Johtajan tulee olla sopivassa suhteessa nöyrä ja itsevarma. Hänen tulee uskaltaa ottaa riskejä, mutta harkitusti. “Sekä että” -johtaminen on nimenomaan uutta johtamista. Tulevaisuuden johtaja on kuin sukkahousut: transparentti ja monikäyttöinen.

- Eva Tuominen

Tulevaisuuden johtamista värittävät jatkuvat muutokset toimintaympäristössä, kuten eri sukupolvien odotukset johtajuudelta, mitkä heijastuvat myös johtamiseen. Johtajuusbarometri 2024:n mukaan alle 30-vuotiaiden mielestä hyvä johtaja on avoin, empaattinen tiimipelaaja, kun taas yli 30-vuotiaiden mielestä hän on oikeudenmukainen, yhteistyökykyinen ja antaa vastuuta.

Johtajuusbarometri 2024:ssa 74% vastaajista koki, että suomalaisia työpaikkoja tulisi johtaa avoimemmin ja läpinäkyvämmin.

5 keinoa kehittää johtamista

Johtajuuden tulevaisuusvuoropuhelu -tapahtumista ja työpajatyöskentelystä syntyi 5 nostoa kasvun ja uudistumisen tueksi:

  1. Kehitä työyhteisön jäsenten johtajuustaitoja laajasti titteliin katsomatta.
  2. Varmista johtamisen laadun kehittyminen asettamalla sille selkeitä ja mitattavia tavoitteita.
  3. Älä tee valintaa Managementin ja Leadershipin välillä. Menestykseen tarvitaan yksilöiden, ryhmän, organisaation ja sidosryhmien intressien huomioon ottamista.
  4. Edistä monimuotoista, osallistavaa ja ihmiskeskeistä kulttuuria.
  5. Luo verkostoja ja yhdistä ihmisiä ja osaamista. Monimutkaisten kysymysten kanssa ei kukaan pärjää yksin.

Hanken & SSE on ollut mukana kehittämässä johtajuutta Suomessa jo 19 vuoden ajan. Johtajuuden tulevaisuusvuoropuhelu -yhteistyö EY:n ja Työ2030-ohjelman kanssa on ollut luonteva jatko laajentaa johtamisen akateemista osaamista, saada laajasti ihmisiä mukaan keskusteluun ja luoda työkaluja johtamisen kehittämiseen.

Oli hienoa nähdä, miten monet lähtivät mukaan! Kiitos kaikille. Suunta on selvä, nyt työ alkaa.

- Marc Hinnenberg

Yhteenveto

Vuoden 2024 aikana käydyn Johtajuuden tulevaisuusvuoropuhelun tuotokset on koottu yhteen raportiin:

Lataa PDF

Tee testi! — johtamiskysely Huomisen johtajuus -sivustolla

Johtajuuden tulevaisuusvuoropuhelun pohjalta on luotu kevyt testi, jossa voi testata omia tulevaisuuden johtamistaitojaan. Kyselyn voi tehdä lataamalla PDF:n tai ttl.fi-sivustolla.


Keskustelu jatkuu!

Liity Johtajuuden kehittämisverkostoon LinkedInissä


Johtajuusbarometri 2024

Lue lisää Johtajuusbarometristä!

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Jaa sivu