Asiakastarinat
11 tammik. 2021

Johdon coachingista selkeyttä ajatteluun ja prioriteettiä tekemiseen

Johdon coachingista selkeyttä ajatteluun ja prioriteettiä tekemiseen

"Executive Coaching edellyttää sitoutumista. On haluttava kasvaa ja oppia uutta. Tarvitaan myös uskallusta, luottamusta ja kykyä heittäytyä hetkeen. Coachingin pitäisi mielestäni kuulua jokaisen johtajan perustyökalupakkiin", kiteyttää Jan Hagelberg, jolta kysyimme 10 kysymystä ylimmän johdon coachingista.

1. Kuka olet ja mitä sinulle tänään kuuluu?

Olen Jan Hagelberg, johtajatehtävissä Veikkauksella, neljän lapsen isä.

2. Mikä sai sinut lähtemään executive coaching-prosessiin?

Minulla oli positiivinen kokemus valmentavasta johtamisesta ja siihen liittyvistä omista coaching-tapaamisista. Viime vuodet työelämässä ovat olleet haastavia, Veikkauksella on ollut kolmen organisaation fuusio. Omiin rahapelialan tuotealueisiini on kohdistunut yhteiskunnallista painetta. Kun huomasin ilmoituksen coachingista, minulla oli sisäsyntyinen halu päästä tällaiseen prosessiin.

3. Minkälaisia odotuksia sinulla prosessista oli? Mitä ajattelit saavasi tai kokevasi?

Alkuun sovimme coachingprosessin periaatteista Staffan Kurténin kanssa. Toivoin häneltä suoruutta. Veikkauksessa muutettiin vuosikymmenien aikana muodostuneita toimintatapoja ja olin muutoksen puristuksessa. Piti miettiä, miten voin motivoida omia alaisiani. Monet heistä ovat tulleet näihin töihin, koska Veikkaus jakaa yli miljardin vuodessa hyvään tarkoitukseen - ja yhtäkkiä median näkökulmasta olimmekin pahiksia. Hain selkeyttä omaan ajatteluun.

4. Kuinka hyvin odotuksesi täyttyivät?

Odotukseni täyttyivät paremmin kuin osasin odottaa. Olin ollut ajatusten noidankehässä ja Staffanin avulla sain selkiytettyä ajatteluani. Kävimme läpi tietynlaisen kehityskaaren - shokki, kieltäminen, hyväksyminen ja sitten vasta eteenpäinmeno. Kesälomalla oli aikaa työstää asioita. Loman viimeisellä viikolla tuli helpotus: keskustelut olivat auttaneet. Kun tapasimme kesän jälkeen, tilanne oli muuttunut ja olin tehnyt omia sisäisiä päätöksiä.

5. Mikä oli merkityksellisintä sinulle / organisaatiollesi?

Ehkä olen nyt vahvempi. Ainakin minulla on parempi kyky käsitellä komplekseja asioita ja haasteita. Toleranssi on vahvempi. Olen oppinut hyväksymään asioita - ja toisaalta osaan nähdä asioita eri näkökulmista. Se taas toi luottamusta omaan näkemykseen ja tekemiseen.

6. Mikä oli yllättävintä?

Tavallaan on jännittävää ja haastavaa mennä tapaamaan coachia. Coach ei tarjoa valmiita vastauksia ja tapaamisissa joutuu itse vahvasti työskentelemään ja olemaan auki ajatuksille, joita mielessä liikkuu. Staffan osasi kyseenalaistaa ajatuksiani - voisiko tämän ajatella toisinkin? Löysin itseni avoimena keskustelemassa monista asioista. Tapaamisissa oli vahva luottamuksen ilmapiiri.

7. Vahvistuiko / uudistuiko käsityksesi coachingista?

Coaching vaatii sekä rehellisyyttä itselleen että uskallusta sanoa asioita ääneen. Staffan osasi heitellä kentän päädystä toiseen. Kun olin jo ehtinyt orientoitua pohtimaan jostain näkökulmasta, keskustelu ei mennytkään tuttua rataa. Saatoin jäädä aluksi hämmennyksen tilaan, sitten koin ahaa-elämyksiä. Asiat tulivat pintaan.

Jouduin myös sitoutumaan asioitten edistämiseen. En olisi kehdannut tulla tapaamisiin, jollen olisi tehnyt asioille jotain. Coaching nostaa tietyt asiat prioriteettijärjestyksessä ylös ja pitää ne mielessä.

8. Minkälainen on hyvä coachattava? Mitä coaching sinun mielestäsi siihen osallistuvalta edellyttää?

Executive Coaching edellyttää sitoutumista. On haluttava kasvaa ja oppia uutta. Tarvitaan myös uskallusta, luottamusta ja kykyä heittäytyä hetkeen, jotta voi olla coachin kanssa läsnä omille ajatuksille.

9. Johtajan työssä on paljon sellaisia piirteitä, joiden reflektointi executive business coachin kanssa voi tuoda selkeyttä. Minkälaisiin tilanteisiin suosittelisit executive business coachingia?

Coaching pitäisi mielestäni kuulua jokaisen johtajan perustyökalupakkiin. Ei tarvitse olla mitään mullistavaa menossa, aina on pureskeltavaa ja sparrailtavaa.

10. Entä miten työhösi vaikuttaisi, jos sinulla olisi executive business coach käytössäsi aina halutessasi?

Jos voisit varata itsellesi coaching-session aina kun tarvitset ajattelun apua tai ajatusten tuuletusta? Hyödyntäisitkö tällaista mahdollisuutta "tavallisen" coaching-prosessin jatkona?

Kyllä, tällainen mahdollisuus olisi hyvä, vaikka kerran vuodessa tai kahden vuoden välein. Säästin jo tästä coachingprosessista viimeisen kerran käytettäväksi ennen vuoden vaihdetta. Voin silloin katsoa taaksepäin ja pohtia samalla, kuinka asiat ovat edenneet.

Lisätietoja Executive coachingista

Ota yhteyttä
saadaksesi lisätietoja

Image for Emilia Sainisalo
Emilia Sainisalo
Growth Area Director, Career Lifecycle Solutions
+358 45 677 8557 emilia.sainisalo(a)hankensse.fi
Jaa sivu