Yritysten on tärkeää kehittää johtajia, jotka pärjäävät kansainvälisessä ympäristössä, tähdentää Przemyslaw Belczewski (oikealla). Mika Haapalan (vasemmalla) mukaan yhteistyö sitoutuneen valmennuskumppanin kanssa varmistaa, että ohjelma saa sen ansaitseman huomion.
Alteams Group on yksi Euroopan suurimmista alumiinivaluihin erikoistuneista yrityksistä. Alteams on rakentanut yhdessä HRM Partnersin (nykyään Hanken & SSE Executive Education) kanssa kansainvälisen johtajuusvalmennusohjelman nimeltä Alteams Akatemia. Akatemiassa on osallistujia Kiinasta, Puolasta ja Suomesta.
Mika Haapala vastaa Alteamsin tuotannon kehitysohjelmista, joiden tärkeä osa on ihmisten kehittäminen. Haapalan kiinnostus ihmisten kehittämiseen on näkyvää ja tarttuvaa.
"Alteamsilla on tärkeää investoida koneisiin ja laitteisiin, mutta pitkän tähtäyksen arvoa tuottavat aina yrityksen työntekijät. Kaikki on helpompaa, kun työntekijät ja esimiehet ovat osaavia ja motivoituneita. Siksi halusimme luoda oman valmennus- ja mentorointiohjelman", Mika Haapala sanoo.
Kansainvälisillä markkinoilla on kova kilpailu parhaista osaajista.
"Alteams tarjoaa paljon enemmän kuin kilpailukykyisen palkan", hän sanoo. "Meillä on ainutlaatuinen yrityskulttuuri ja olemme ylpeitä arvoista, joille yritys on rakennettu."
Ihmiset ovat avain Alteamsin menestykseen, ja yritys panostaa sekä ihmisten että liiketoiminnan kehittämiseen. Alteams Akatemiassa rakennetaan johtajuutta osallistujien asiantuntemusta hyödyntäen. Tavoitteena on, että osallistujat oppivat ymmärtämään paremmin itseään, johtamistehtäväänsä ja jäsenyyttään tiimissä.
"Alteams Akatemia antaa mahdollisuuden kasvattaa omia esimiehiä kovassa kansainvälisessä kilpailutilanteessa", Haapala sanoo. "Se on myös investointi arvoihimme ja kulttuuriimme ja kannustaa parhaiden käytäntöjen sekä kokemusten jakamiseen."
Yhteistyö
Alteams halusi jo varhaisessa suunnitteluvaiheessa ottaa mukaan ulkopuolisen valmennuskumppanin.
"Olemme sitoutuneet henkilöstön kehittämiseen. Meillä ei kuitenkaan ole kokemusta johtamiskoulutuksista, joten ulkopuolinen näkökulma oli ja on tervetullut. Sitoutunut valmennuskumppani varmistaa, että ohjelma saa sen ansaitseman huomion", Haapala selittää.
Alteams valitsi kumppanikseen HRM Partnersin (nykyään Hanken & SSE Executive Education). Alteamsin kansainvälinen HR tiimi ja talent development ratkaisuista vastaava Mari Tasanto työskentelevät tiiviisti tiiminä. Tasanto vastaa suurimmasta osasta valmennuksista ja coachingista. Sen lisäksi Alteams on saanut HRM Partnersin verkoston kautta käyttöönsä kansainvälisen ammattivalmentajien verkoston, myös Kiinassa.
"Ulkopuolinen kumppani on antanut ohjelmalle uskottavuutta ja tietynlaista arvokkuutta", Haapala sanoo.
Johtajat näyttävät esimerkkiä
Alteamsin johto on poikkeuksellisen sitoutunut johtamisen kehittämiseen. Toimitusjohtaja Asko Nevala on käynyt kertomassa Akatemian osallistujille yrityksen arvoista ja strategiasta, sekä käynyt keskustelua yrityksen toiminnan keskeisistä asioista. Myös kaikki muut johtoryhmän jäsenet investoivat aikaansa johtajuuden kehittämiseen kukin mentoroimalla yhtä osallistujista.
"Alteamsilla ymmärretään, että mentorointi ja coaching ovat erinomaisia tiedon ja osaamisen jakamisen keinoja", Mari Tasanto sanoo. Hän on valmentanut myös ohjelman mentorit.
"Mentorointi hyödyttää sekä Akatemian osallistujia että johtoryhmän jäseniä. Keskustelut tuovat uusia oivalluksia siitä, miten tuotannossa tai myynnissä ajatellaan. Esimerkiksi talousjohtajamme Petteri Kiili mentoroi tuotantopäällikköä. Kaikkien näkökulmat laajenevat", Haapala selittää.
Mentorit tukevat mentoroitavia hyvin käytännönläheisesti ja ovat ylpeitä roolistaan Alteamsin tulevaisuuden johtajien kasvattajina.
Kolmevuotinen ohjelma
Poikkeuksellista Alteams Akatemiassa on myös ohjelman liki kolmevuotinen kesto. Ohjelman pituus antaa osallistujille mahdollisuuden toteuttaa kunnianhimoisia kehitysprojekteja - ja antaa heille mahdollisuuden saada tuloksia aikaan. Pitkän ohjelman toivotaan myös sitouttavan osallistujia yhtiön palvelukseen.
Osallistujien tavoitteet ovat lujasti kiinnittyneitä arjen työhön. Osallistujat voivat konsultoida toisiaan, vertailla omia käytäntöjään toisten käytäntöihin ja jakaa ajatuksiaan strategiasta sekä operatiivisista tavoitteista.
Monikulttuurisuustaidot käytäntöön
Ohjelman monikulttuurisuus tekee siitä erityisen mielenkiintoisen. Alteams Akatemiaan oli runsaasti hakijoita Suomesta, Puolasta ja Kiinasta, ja siihen valitut kaksitoista osallistujaa ovat jo aloittaneet johtamisvalmennuksen.
"Parasta tähän asti on ollut Kiinassa toteutettu tapaaminen", Przemyslaw Belczewski, ohjelman puolalainen osallistuja sanoo. "On todella kiva jutella sellaisten ihmisten kanssa, jotka suhtautuvat työhönsä ja johtamistaitojensa kehittämiseen yhtä kunnianhimoisesti kuin minä. Olen jo oppinut paljon."
Belczewskin mukaan yritysten on tärkeää kehittää johtajia, jotka pärjäävät kansainvälisessä ympäristössä.
"Meidän täytyy oppia tekemään töitä globaalina tiiminä", Belczewski sanoo.
"Globaalin ryhmän coaching ja valmennus edellyttävät eri kulttuurien ja niistä johtuvien motivaatiotekijöiden ymmärtämistä. Valmentajan täytyy olla erityisen herkkä huomaamaan erilaisia tulkintoja ja kyetä vahvistamaan ryhmän yhteistä ymmärrystä käsiteltävistä aiheista.", Mari Tasanto pohtii.
Alteams Akatemian tarina on vasta alussa.
"Tavoitteenamme on tehdä tästä säännöllinen valmennusohjelma, jonka myös rekrytoitavat ihmiset kokisivat houkuttelevana", Haapala sanoo.
Alteams Akatemia on jo nostanut leadershipin merkitystä yhtiössä. Toiveena on, että tulevina vuosina yritys löytää esimiehiä yhä enemmän omista riveistä nostettavaksi vaativimpiin tehtäviin - Alteams Akatemian kasvattamina.