Kun moni muu jäisi lepäämään laakereilleen, kansainvälisen uran tehnyt diplomi-insinööri Risto Kontturi valitsi it-alan startup-yrittäjyyden ja perusti sen lisäksi konsulttifirman.
Riston ura merkittävän kansainvälisen konepajatekniikan yrityksen palveluksessa alkoi niin kuin monella muullakin: hän meni vuonna 1980 yritykseen tekemään diplomityötä ja jäi sille tielleen. Hän ehti toimia insinöörisuunnittelijana ja tuotekehityksen johtajana sekä Engineering and Logistics -yksikön vetäjänä. Riston vastuulle uskottiin myös yrityksen Kiinan tehtaan johtaminen ja merkittävän myyntiorganisaation rakentaminen Aasian markkinoille.
Risto ehti olla yrityksen palveluksessa yli 39 vuotta ennen kuin teknologinen murros ja markkinoitten painopisteen siirtyminen Aasiaan johti irtisanomiseen tuotannollisin ja taloudellisin syin.
Irtisanomistilanteessa Risto oli 63-vuotias ja eläkeikä oli tulossa täyteen.
Tämä on Risto Kontturin tarina siitä, miten hän sai yrittäjyydestä uuden vaihteen urapolulleen.
Uteliaana uravalmennukseen
"Hanken & SSE Executive Educationin toteuttamasta uravalmennuksesta oli tullut positiivinen viesti eräältä aikaisemmalta osallistujalta. Ajattelin uteliaana, että katsotaan, miten työnantajani hoitaa nämä irtisanomisprosessit. Miten yt-ilmoitukset tulevat, minkälaisia kokouksia pitää olla, millaista tukea irtisanotuille tarjotaan.
Olin kiinnostunut uravalmennuksesta myös neljän työelämässä olevan lapseni takia. Ajattelin, että voisin antaa heille tietoa siitä, miten nykyaikainen työnhakuprosessi toimii ja miten kannattaisi työelämässä ollessa toimia."
Ryhmävalmennuksesta työkalupakki
"Ryhmävalmennus oli positiivinen kokemus. Näin vanhoja hyviä tuttuja ja koin, että samassa veneessä ollaan. Muuten en ehkä olisi edes tiennyt, keitä irtisanotut olivat.
Ryhmätapaamisissa sain työkalupakin, joka oli hyvä. Hyödynsin nettilinkkejä ja tein testejä. Materiaaleissa korostui esiin oppimisen ja tietämisen näkökulma. Esiin nousi tärkeitä teemoja, esimerkiksi jatkuva kouluttautuminen, aktiivinen uuden etsiminen, henkilökohtaisesta kilpailukyvystä huolehtiminen. Näistä kerroin myös lapsilleni."
Yksilövalmennus auttoi käsittelemään tilannetta
"Tapasin Hanken & SSE Executive Educationin valmentajaani kerran kuukaudessa Zoomin avulla. Pidin tapaamisia tärkeinä, enkä koskaan unohtanut sovittuja aikoja.
Sain hyviä ehdotuksia ja vinkkejä. Jokainen tapaaminen oli kuin tietynlainen psykologilla käynti, joka auttoi käsittelemään tilannetta. Jälkikäteen ajatellen ilman näitä tapaamisia olisi vieläkin käsittelemättä irtisanomiseen liittyviä tunteita. Pystyin sparraamaan uusiakin ajatuksia.
Omiin lähtökohtiin ja tarpeisiin yksilövalmennus oli erittäin hyvä. Eihän näitä ollut pakko ottaa, mutta pidän tätä mahdollisuutta yrityksen puolelta hyvin hoidettuna. Tuki oli järjestetty hyvin ja olen tyytyväinen."
Kolme vaihtoehtoista polkua
"Valmentajani kertoi tarinan kuuluisasta puhujasta, joka luennoi isossa salissa.
Puhuja totesi, että kaikilla ihmisillä pitäisi aina elämässään olla vähintään kolme vaihtoehtoista polkua mietittynä. Hän laittoi osallistujat pohtimaan omia vaihtoehtojaan. Kun muut jo ryhtyivät kirjoittamaan kynät sauhuten, eturivissä istunut kahdeksankymppinen nainen näytti mietteliäältä. 'Jos kolmen vaihtoehdon keksiminen on liian haastavaa, niin voihan niitä polkuja laittaa vähemmänkin', puhuja sanoi rohkaisevasti. 'Vai vähemmän? On niin monia hyviä vaihtoehtoja, etten osaa päättää, mitkä kolme niistä valitsisin', nainen vastasi.
Minä löysin kolme pääpolkua: oman sivutoimisen IT-firman jatkaminen, konsulttihomma ja kirjan kirjoittaminen työelämän pitkästä kokemuksesta.
Valmentajani kehotti pohtimaan, mitä aion tehdä näiden vaihtoehtojen kanssa. Miten mennä eteenpäin? Millaisia kontakteja voisin hankkia? Mitä kirjan kirjoittaminen voisi tarkoittaa?
Kun tuli helmikuun alkupuoli ja työsuhteeni päättyi, olin valmis lähtemään liikkeelle. Painoin kaasua."
Ensimmäinen polku: Konsulttiyritys
"Perustin konsulttiyrityksen erityisosaamiseni pohjalle. Minun osaamisalueeni asiantuntijoita ei ole monia koko maailmassa. Toteutin yritykselleni verkkosivut nopeasti. Sain valmennuksen aikana idean alkaa toteuttaa myös verkkokoulutuksia ja uskon, että tämä voi tulevaisuudessa kasvaa.
Tietokonejuttuja olen tehnyt koko elämäni. Vuosia sitten videoin VHS-videolle fläppitaululle tekemiäni esittelyitä, ja videoita olen tehnyt pitkään harrastuspohjalta. Nyt olen tehnyt englanninkielisiä markkinointivideoita verkkosivuilleni.
Valmentajani rohkaisi tekemään esittelyvideon itsestäni. Nauhoitin sitä monta kertaa puhelimellani. Nykypuhelimilla onnistuu hyvin, ei tarvita mitään sen ihmeellisempiä laitteita. Halusin videoon aasialaista väriä ja keksin käyttää Aasiasta tuomaani sermiä taustalla. Kännykän laitoin kameratelineelle, varmistin oikeat rajaukset ja äänen kuuluvuuden.
Esittelyvideosta tuli lyhyt ja ytimekäs, minusta se toimii hyvin.
Korona sitten hidasti vauhtia, konsulttihomma ei ole vielä lähtenyt liikkeelle, koska pitäisi päästä tapaamaan ihmisiä, eikä Aasiaan ei voi nyt matkustaa."
Toinen polku: IT-alan startup-yrittäjyys
"Minulla ja kumppanillani on muutaman vuoden ollut päivätyön ohessa startup-yritys, johon uskomme kuin hullu puuroon. Kyseessä on patentoitu digiajan infopalvelu - Minfie, joka istuu hyvin korona-aikaan. Ohjelmisto sopii paikkaperusteiseen mainostamiseen, esimerkiksi messuille infon jakamiseen. Rakennamme maailmalaajuista sovellusta palvelukäyttöön. Käymme parhaillaan keskustelua sen käyttöönotosta isojen messujärjestäjien kanssa. Varaudumme pitkiin neuvotteluihin. Rahoitusta ja rahoittajia pyrimme löytämään eri lähteistä.
Olen saanut suurta tyydytystä myös siitä, että sain vähän aikaa sitten läpi englanninkielisen patentin, joka käsittelee sitä, kuinka Minfie-viestejä voi välittää radiolähetysten yhteydessä radion bluetooth -teknologiaa hyödyntäen. Tämä on jo toinen patentti, jonka olen elämäni aikana itse kirjoittanut, hakenut ja pyörittänyt koko hakuprosessin. Työstän parhaillaan kolmattakin patenttia liittyen sähköautoihin.
Koronasta huolimatta etenemme pikkuhiljaa. Nyt syyskuussa lähdemme kertomaan Minfie -konseptista ja pitämään ständiä paikalliseen yrittäjätapahtumaan, Nurmijärvi Shop Up Days. Tytärkin on tulossa mukaan tähän markkinointitapahtumaan."
Kolmas polku: Kirjan kirjoittaminen
"Kesällä poimimme marjoja, pysyimme terveenä. Minulla on myös uusi surffilauta ja -purje, jolla olen surffaillut Kesälahdella.
Kirjan kirjoittamista olen miettinyt silloin tällöin. Ideana olisi kertoa, kuinka monikansallisen yrityksen tuotekehitys on toiminut ja miten se on saanut merkittäviä tuloksia ja kasvua aikaiseksi. Olen ollut avainroolissa tämän rakentamisessa. Voisin myös avata yrityksen toimintatapaa, matkustamista ja omaan uraani liittyviä asioita.
Sen voin sanoa, että tässä elämänvaiheessa raha ei enää ole tekemisen motivaattori. Uravalmennuksen lopputuloksena minulla on nyt kolme polkua mietittynä ja aito innostus valitsemieni asioiden toteuttamiseen."